Gıda sektöründe porsiyon kelimesi sıkça kullanılır. Bir restorana, cafeye, börekçiye, tatlıcıya gittiğinizde 1 porsiyon yemek söylersiniz, o yemekten belirli bir miktar gelir. Peki porsiyon ne anlama gelir?

Porsiyon nedir?

Porsiyonun kelime anlamı "herhangi bir yemekten bir kişiye verilen belirli miktar" dır. Yani siz 1 porsiyon börek söylediğinizde börekçi 1 kişinin tüketebileceği ortama miktarda börek getirir, 1 porsiyon kurufasulye söylediğinizde 1 kişinin tüketebileceği miktarda fasulye getirir.

Çiğ köftecilerdeki porsiyon kaç gramdır?

Çiğ köfte porsiyonu ortalama 200 gramdır. Bir sıkım çiğ köftenin 25 gram olduğunu düşünürsek 8 adet çiğ köfte 1 porsiyondur diyebiliriz. Çiğ köfteciler menülerini buna göre ayarlarlar. Peki porsiyon 1 kişinin bir yemekten tüketeceği miktar olduğuna göre, 1 kişi 200 gramdan fazla çiğ köfte tüketmemeli mi? Tabi ki bu anlama gelmiyor. Burada ortalama tüketimler söz konusudur. 1 kişi 500 gram çiğ köfte de tüketebilir. Ama 1 porsiyonun 200 gram olduğu gerçeği değiştirmez.

Çiğ köfte menüleri nasıl oluşturulmalı?

1 porsiyon çiğ köfte 200 gram olduğuna göre bunun katları şeklinde olabilir. 200 gram - 400 gram - 600 gram - 800 gram ve 1000 gram şeklinde katlar olabilir. Ya da hesaplaması kolay olması ya da kullanışı daha kolay olması amacıyla 250 gram - 500 gram- 750 gram ve 1000 gramlık menüler olabilir. 

Çiğ köfte menüleri şu şekilde oluşturulabilir:

250 gram çiğ köfte (1 kişilik) :10 Adet Çiğ köfte

500 gram çiğ köfte (1-2 kişilik) : 20 Adet Çiğ köfte

750 gram çiğ köfte (2-3 kişilik) : 30 Adet Çiğ köfte

1000 gram çiğ köfte (3-4 kişilik) : 40 Adet Çiğ köfte

Burada müşteriyi bilgilendirmek çok önemli. Çiğ köfte tezgahında duran personelin müşteriyi yönlendirmesi, müşterinin ne istediğini anladıktan sonra ona menüleri anlatması daha etkili olur. Menüleri duvara asıp müşteriye "sen seç bir tane menü" mantığı satışları olumsuz yönde etkileyecektir.